Dobermann Kringgroep Midden Nederland

Subtitle

Appèl

Appèl

Het appèl vormt de basis van de drie onderdelen. Het woord appèl wordt vaak gezien als synoniem voor gehoorzaamheid en het netjes afwerken van de verplichte oefeningen. Maar het draait vooral om de relatie baas-hond. Het plezier van baas en hond moet er gewoon van afstralen.

Het programma bestaat - afhankelijk van het niveau - uit aangelijnd en los volgen, volgens een vast programma. In het loopprogramma, dat een aantal tempowisselingen kent (versnelde pas, normale pas en langzame pas) is een aantal keerwendingen (180°) en hoeken (90°) opgenomen. Daarnaast dienen baas en hond door een groepje mensen te lopen waarbij de hond noch angstig, noch agressief mag reageren.
Ook dient de hond - vanuit normale dan wel versnelde pas - op commando te blijven staan dan wel te gaan zitten of liggen, terwijl de geleider gewoon doorloopt. De hond moet vervolgens op commando (alleen vanuit de af- en de sta-positie) netjes voor de baas gaan zitten en op commando aan de voet gaan. Daarna wordt er geapporteerd. Eerst over wat men noemt "de vlakke grond",  daarna over de springschutting en de klimschutting. Vervolgens wordt de hond over een afstand van circa 40 meter vooruitgestuurd, alwaar hij op commando moet gaan liggen. Het programma wordt afgesloten met het zogenoemde "afleggen met afleiding"  waarbij de hond (onaangelijnd) alleen wordt gelaten en circa 10 minuten - zonder van de plaats te komen - moet toekijken hoe andere combinaties het programma afwerken.

          

Voor de volledige examen- en wedstrijdeisen, klik hier

Nb: het bestand opent in een nieuw venster