Dobermann Kringgroep Midden Nederland

Subtitle

Elementaire gehoorzaamheid

De elementaire gehoorzaamheid bestaat uit 20 lessen van een uur met afsluitend een examen. Alle honden vanaf 5 à 6 maanden zijn van harte welkom voor deze cursus. De cursus is echter ook geschikt voor voor oudere honden, waarvoor gehoorzaamheidstraining nieuw is of dient te worden opgefrist, omdat er in de loop der jaren ongewenst gedrag (zoals opspringen, trekken aan de lijn) is in geslopen. Het doel van de cursus is om een goede basis te leggen op het gebied van gehoorzaamheid en de vaardigheden die men al heeft geleerd, verder uit te bouwen.

 

Tijdens de cursus elementaire gehoorzaamheid worden de eisen strenger en gaan we de oefeningen perfectioneren. "Zit" is niet meer gewoon "zit" maar wordt strak recht naast de baas zitten. Hetzelfde geldt voor de andere onderdelen van de cursus. Uw dober wordt nu echt aan het werk gezet. Oefeningen volgen elkaar steeds sneller op en de frequentie van belonen, wordt naarmate de cursus vordert, steeds minder. Dit vraagt om meer dicipline van zowel de hond als van de geleider. Verder leren de honden oefeningen zoals, volgen aan een slappe lijn, op commando gaan zitten en liggen, blijven zitten en liggen waar de baas je neerzet, ook als hij/ zij een paar meter verderop staat, wachten tot de baas roept en dan direct komen. Naast de oefeiningen zal er tijdens de cursus ook veel aandacht besteed worden aan de omgang baas-hond, zodat de geleider steeds beter inzicht krijgt in het karakter van zijn hond en leert hoe hij/ zij daar het beste op kan inspelen.

 

Naast het aanleren van alle oefeningen is uiteraard ook ruimte voor vragen uit het dagelijkse leven waar de cursisten tegenaan lopen. Door deze situaties aan de instructeur voor te leggen, leert u uw hond en zijn gedrag beter begrijpen. Als u begrijpt waarom een hond reageert, zoals hij reageert, dan kunt u bepaalde ongewenste reacties op een gegeven momet ook (leren) voorkomen.

 

De eerste cursusavond bestaat uit een theorie-avond, waarbij u kennismaakt met uw medecursisten en u wordt uitgelegd wat er tijdens de cursus van u en uw dober wordt verwacht. Heeft u nog vragen of wilt u eerst een keertje langskomen om te kijken, dan bent u van harte welkom op woensdagavond. Uiteraard kunt u uw vragen ook per mail stellen.