Dobermann Kringgroep Midden Nederland

Subtitle

geschiedenis IPO

IPO staat voor Internationale Prufungs Ordnung en is na de jachtproeven misschien wel de oudste georganiseerde competitiesport. IPO is ontstaan in Duitsland (Schutzhund) en is de voorloper van obedience-oefeningen en jachttraining. Ook hindernissen als de A-schutting en hoogte- en breedtesprongen binnen de agilitysport zijn afkomstig uit IPO. Het gaat om een zeer populaire sport die wereldwijd in competitieverband wordt beoefend. Voordat een hond in Nederland aan IPO mag meedoen, moet hij het diploma VZH (Verkeerszekere Hond) hebben behaald.

De sport dateert van de vroege twintigste eeuw en veel oefeningen eruit zijn opgenomen in andere hondensporten. Het begon allemaal toen de Duitse Herder als politiehond gebruikt ging worden. De voornaamste verantwoordelijkheid van een politiehond is het beschermen van de geleider (baas). Ook moet hij vermoedelijke daders kunnen achtervolgen, pakken en opsporen. Hiervoor is een grote mate van behendigheid vereist, waarbij de hond door ramen moet kunnen springen en trappen, zelfs ladders moet kunnen beklimmen. Natuurlijk moet hij ook zeer goed onder appèl staan.

Het duurde niet lang of er werden wedstrijden georganiseerd onder politie-eenheden om te zien wie de meest getalenteerde en best getrainde hond had. De aandacht van hondeneigenaren werd gewekt en zo ontstond de IPO-sport.  

 ( bron: hondentrainen voor Dummies)