Dobermann Kringgroep Midden Nederland

Subtitle

Manwerk

Manwerk

Verdedigingswerk ook wel manwerk of pakwerk genoemd is een zeer spectaculair onderdeel van de africhting. Daarbij gaat het - althans bij onze vereniging - nadrukkelijk om sportafrichting die appelleert aan de buitdrift van de hond en niet aan de agressieve instincten. Om de hond kennis te laten maken met het pakwerk beginnen we vaak met een bijtrolletje en geleidelijk wordt de overstap gemaakt naar de bijtmouw. In tegenstelling tot de KNPV waarbij de hond mag inbijten op benen, schouder e.d. wordt binnen de IPO-africhting alleen gebruik gemaakt van een bijtmouw.

       

Bij manwerk wordt gesimuleerd dat er een “boef” (pakwerker) is en de hond moet op zoek naar deze “boef” en vervolgens verhinderen dat de “boef” vlucht en/ of aanvalt. Het zoeken naar de naar pakwerker noemen we revieren. Als de hond de pakwerker gevonden heeft, moet hij dit de geleider laten weten door blaffen. De hond mag dan niet bijten.

      

Vervolgens vlucht de pakwerker weg en de hond moet de achtervolging inzetten en dmv het inbijten in de mouw de pakwerker tot stilstand brengen. Uiteraard dient de hond na iedere bijtoefening netjes te lossen. Vandaar dat het erg belangrijk is dat je je hond goed onder controle hebt. Hierna volgt de overval, waarbij de pakwerker de hond aanvalt. Wanneer de hond heeft ingebeten geeft de pakwerker behoorlijke dreiging dmv zijn stem, lichaam en de softstok. De hond moet zijn beet vasthouden en nadat de pakwerker weer tot stilstand is gekomen, op commando van de geleider weer netjes loslaten.

 

De afstand vanuit de beweging is de meeste spectaculaire oefening. De geleider gaat met zijn hond achter op het veld staan en pakwerker komt met veel dreiging inlopen op de geleider en hond. Op commando dient de hond de confrontatie aan te gaan en vol in te bijten. Hier wordt zowel de lef van de hond als zijn timing (hij moet omhoog komen om te bijten) getest.  

Voor de volledige examen- en wedstrijdeisen, klik hier

Nb: het bestand opent in een nieuw venster