Dobermann Kringgroep Midden Nederland

Subtitle

Speuren

Speuren

Bij het speuren gaat het er om dat de hond uitgelopen spoor, weet te volgen en de voorwerpen die daarop zijn geplaatst, weet terug te vinden. Voor de IPO-sporen geldt dat alle hoeken ongeveer 90° dienen te zijn.

IPO 1: 300 pas, 2 voorwerpen, geleider loopt het spoor zelf uit
IPO 2: 400 pas, 2 voorwerpen, spoorlegger loopt het spoor uit
IPO 3: 600 pas, 3 voorwerpen, spoorlegger loopt het spoor uit

Ook de tijd dat een spoor moet liggen, voordat de hond mag beginnen met speuren, hangt af van de ervarenheid van de hond. Voor IPO I geldt dat het spoor 20 minuten moet liggen, bij IPO II is dit 30 minuten en bij IPO III is de tijd opgelopen naar 60 minuten.

De hond dient zelfstandig te werken maar mag niet eerder beginnen dan wanneer de geleider het “zoek” commando heeft gegeven, waarbij de hond ongeveer 10 meter voor zijn geleider loopt. Wanneer men start met speuren loopt de geleider vaak vlak achter de hond, om deze beter te kunnen steunen, aan te moedigen en, waar nodig te corrigeren. Om de hond te stimuleren het door de geleider uitgetrapte spoor te volgen, wordt vaak met voer en/ of een balletje gewerkt.

De hond dient het spoor in een rustig en gelijkmatig tempo uitwerken. Wanneer de hond op het spoor een voorwerp tegenkomt, dient de hond dit voorwerp te verwijzen. Dit betekent dat de hond zelfstandig bij het voorwerp af gaat liggen, of het voorwerp naar de geleider apporteert.  

 

 

 

 

 

 

Speurhond

Verder kennen we binnen de africhting ook nog een programma speciaal gericht op het speuren, de zogenaamde speurhonden. Het spoor is hierbij nog moeilijker te volgen dan de IPO-sporen. In plaats van 90° hoeken, komen bij speurhond ook 45° hoeken en een omega (een halve cirkel) voor. Voor Speurhond I (SpH I) wordt daarnaast het spoor vaak op diverse ondergronden uitgelopen, zoals gras, akker en verharde weg.

- SpH-I – 1200 pas, 180 minuten met een verleidingsspoor van minimaal 30 minuten oud

- SpH-II – 1800 pas,180 minuten met een verleidingsspoor van minimaal 30 minuten oud

Voor de volledige examen- en wedstrijdeisen, klik hier

Nb: het bestand opent in een nieuw venster